Skip to content

Graham Residence

 Residential Shoring: Complex Design Requires Innovation

A retaining wall was required to accommodate the architectural design for a private residence. The site topography presented the General Contractor (Builder) with the challenging task of constructing a retaining wall structure into a steep hill on a residential lot in the Mount Royal area of Calgary, Alberta. To accommodate the residence, extensive shoring was required along the property lines and the back alley of the site.

  • The retaining wall was designed by T.H. O’Rourke Structural Consultants Inc. as a Tied-back Shotcrete Shoring Wall with its excavation depths ranging from between 6.0m to 12.0m below-grade.
  • The length of the shoring wall is approximately 87.0 lin. metres with a total of 382 square metres of exposed surface area. The shoring design also reflects the structural Engineer’s requirement for a permanent retaining wall at the back of the property (deepest excavation).
  • In addition, the client accepted HCM’s proposal to provide monitoring of the permanent wall, which included the supply and installation of inclinometers and their subsequent reading for the duration of one year.
  • HCM completed the soil nailing operations with a TEI drill mounted on an excavator hoe.
  • The project required precision in placing the shotcrete shoring along the contour of the building envelope as a significant amount of the shoring was adjacent to the property’s steep slope.
  • Also, special emphasis was put on the sensitivity of the entire project with respect to neighboring properties, minimizing disruption, noise and vibrations to existing structures.

HCM Contractors finished this project on schedule and to the complete satisfaction of the Builder and Owner.

Client: Wiens and Company
Location: Calgary, Alberta

St. Joseph's Health Centre Parking

St. Joseph’s Health Centre Parking

Shotcrete Reduces Costs for Owner The St. Joseph’s Health Centre is adding a new Our Lady of Mercy wing complete with three levels of underground parking. HC Matcon was responsible
Read More
Currie Reservoir - Continuous Caisson Wall

Currie Reservoir – Continuous Caisson Wall

Increased Safety: We Used Horizontal H-Piles This project is a part of a large upgrade to the Currie Reservoir in southwest Calgary, Alberta. The project included the installation of a
Read More
TTC St. Clair Station

TTC St. Clair Station

Two new elevators on the east and west sides of St. Clair station were installed to allow easier access for disabled persons. During construction, HC Matcon was confronted withsome interesting
Read More
Niagara Biosolids Facility - Inside Pit

Niagara Biosolids Facility – Inside Pit

A Shotcrete Solution to a Difficult Problem Work to the existing Biosolids Facility required the installation of deep pits and foundations for proposed processing equipment. Due to the tight confines
Read More

144 Park Street

144 Park Street During the bidding process, HCM proposed an innovative design-build shoring solution for the 144 Park Street project, a 19 storey condominium in the downtown core of Waterloo.
Read More
TTC Wilson Complex Modification

TTC Wilson Complex Modification

Engineering Solutions The Toronto Transit Commission will be purchasing all new subway cars in the near future, creating the requirement of larger maintenance carhouses. The original contract drawings employed caisson
Read More