Skip to content

Mill Pond Estates

Shotcrete: Low Cost and Overcoming Hillside Access Issues

This 12,000 sq. ft. project involved temporary hillside shoring for a developer in Tillsonburg.

  • The project was completed during winter months with winter protection of panels and concrete and special measures by HC Matcon designed for winter conditions.
  • The shotcrete shoring solution was both low cost and viable due to the hillside access issues. The final building is designed to take the hillside load through concrete shear walls and footings.
  • Soil nail walls do not involve stressing the anchors, while HC Matcon practices the Vancouver method of Shotcrete shoring which used strict panel sequences with post tensioning of anchors to reduce movement.
  • Total station monitoring can track vertical and horizontal movement of the typical Shotcrete shoring wall by fixing targets to the shoring wall as it is constructed. Work proceeds in 5-6 Ft. vertical lifts, so a project schedule is typically the height of cut, divided by 5 in weeks.

Client: Mill Pond Estates
Location: Tillsonburg, Ontario

Telus Sky tower - HC Matcon

Telus Sky tower

Telus Sky tower The Telus Sky tower will be the 3rd tallest building in Calgary with the deepest basement excavation in western Canada. HCM Group took on the challenge of
Read More
Centre 10

Centre 10

Centre 10 Two attempts had been made by others to build two high-rise condo towers on the site of the former Gaslight Square retail strip at 10th Ave and 4th
Read More
Guelph Civic Administration Complex

Guelph Civic Administration Complex

Complex Shoring Requires Innovative Design Work on this site involved the supply and installation of caissons, underpinning, rock anchors, as well as both traditional soldier pile and lagging and shotcrete
Read More

Currie Barracks Residential Development

Currie Barracks Residential Development HCM was contracted to provide the design and installation of shoring system for a multi-family condo development in the Currie Barracks area SW Calgary. Conventional cantilever
Read More

McMaster Nuclear Building

McMaster Nuclear Building The nuclear research building was an upgrade to the existing structure to allow for world class nuclear research for leading nuclear scientists.  This project was funded by
Read More
St. Joseph's Health Centre Parking

St. Joseph’s Health Centre Parking

Shotcrete Reduces Costs for Owner The St. Joseph’s Health Centre is adding a new Our Lady of Mercy wing complete with three levels of underground parking. HC Matcon was responsible
Read More