Skip to content

Canada Post Micropiles

No Emissions, No Problem

The Canada Post McKnight Mail Processing Centre Expansion project involved the installation of micropiles to support a renovation within the facility in northeast Calgary, Alberta. As the project was undertaken in an active mail processing facility, the execution presented a number of challenges. Due to the nature of the building, HCM had to deal with limited access and low overhead clearance.

Notably, there was a requirement that forbade any emissions within the building from operating equipment. This resulted in restrictions on the mobilizing of equipment, where fuel-powered engines could not be used. To solve this problem, the equipment was moved into place using an electric forklift. To satisfy the zero emission policy during work, a ducting system was conceived that vented the exhaust from the operating machines to the outside air via a connection through the roof of the building.

The nature of the facility also meant that work had to be conducted on weekends, when operations at the mail facility are light. HCM’s crew had to abide by security restrictions which limited access to specific parts of the building.

Despite the challenges, the project went well with HCM’s scope of work being completed in two days. To achieve the required capacity of the micropiles, post-grouting was required. Seven days after the installation, the piles were load tested to 150%.

Client: Scott Builders
Location: Calgary, Alberta

Maxwell Bates

Maxwell Bates This project, located on Fourth Street in the downtown core of Calgary, consisted of a tied-back continuous caisson wall.  The caisson wall provided zero ground loss and minimal
Read More
Credit Valley Hospital

Credit Valley Hospital

Alternative to Save Time and Money The Credit Valley Hospital in Mississauga, Ontario is undergoing a massive expansion and renovation. HC Matcon was brought in to undertake the shoring, underpinning,
Read More
TTC Wilson Complex Modification

TTC Wilson Complex Modification

Engineering Solutions The Toronto Transit Commission will be purchasing all new subway cars in the near future, creating the requirement of larger maintenance carhouses. The original contract drawings employed caisson
Read More

Talbot Street

Talbot Street HCM completed the design-build shoring for the Azure condominium project in downtown London. Due to the soil conditions encountered during initial drilling, a full depth caisson wall was
Read More
CN Malton GO Station

CN Malton GO Station

Challenge: Build While Trains Are Running Work on the Malton GO Station in Toronto, Ontario includes improvements such as new walkways and a tunnel for pedestrian access to new platforms.
Read More
Mill Pond Estates

Mill Pond Estates

Shotcrete: Low Cost and Overcoming Hillside Access Issues This 12,000 sq. ft. project involved temporary hillside shoring for a developer in Tillsonburg. The project was completed during winter months with
Read More