Skip to content

Centron Business Park Retaining Wall

Steep Slope Retaining Wall

The site topography presented the developer with the challenging task of constructing a permanent retaining wall structure into a hill formation near Blackfoot Trail in southeast Calgary, Alberta. The purpose of the permanent wall was to support a portion of 4th Street S.E. which is serving as an access road to a multi-building complex for commercial real estate. The retaining wall was designed by EBA Engineering Consultants Ltd. as a Cantilever Tangent Wall with various excavation depths, c/w embedment of soldier piles between 7.5m and 14.5m below-grade. The length of shoring wall was 142 linear metres with a total of 470 square metres of exposed surface area. The pile sizes included diameters of 810mm and 912mm. The overall scope of work consisted of drilling approximately 70 soldier piles and 140 filler piles. The client also accepted HCM’s proposal to trim the front surface of the 10 MPa concrete wall which then became more suitable for future application of architectural cladding or finished shotcrete. HCM completed this task with an excavator-mounted Antraquip wall trimmer.

The design also required precision in the placing of the piles along the contour of a curvilinear access road which, in most cases, took place on the edge of a steep slope.

HCM Contractors successfully completed this project to the engineer’s satisfaction, and on schedule.

Client: Centron Group of Companies
Location: Calgary, Alberta

Aldershot GO Station Improvements

Aldershot GO Station Improvements

Our Innovative Solution Saves Time Work at the Aldershot Go Station in Burlington, Ontario comprised of the construction of two new pedestrian tunnels to access the existing passenger platforms. The
Read More

Lakeview Water Treatment Plant

Lakeview Water Treatment Plant This project was part of the second phase of an expansion program to the region of Peel’s Lakeview Water Treatment Plant. Given the information provided at
Read More
HCM Group - Sage Condominiums: Phase II

Sage Condominiums: Phase II

Sage Condominiums: Phase II The construction of the new Sage Condominium required a shoring system that could facilitate the 10 meter foundation depth while working within encroachment restrictions. RWH Engineering
Read More
Mount Royal University Conservatory

Mount Royal University Conservatory

Mount Royal University Conservatory Design considerations for the foundations were similar to previous projects in the area, with installation of approx. 220 cast-in-place belled piles. The project design team for
Read More

Pixel by Battistella

Pixel by Battistella HCM was contracted to provide the design and installation of shoring system for a 110 unit building consisting of town homes, studios and condos. This development was
Read More

Talbot Street

Talbot Street HCM completed the design-build shoring for the Azure condominium project in downtown London. Due to the soil conditions encountered during initial drilling, a full depth caisson wall was
Read More